Doen of voldoen?!

doen voldoen coaching editha gerdingh

We zijn niet op de wereld om zomaar iets te doen. Zomaar iets te te laten zien. Omdat je jezelf hebt wijsgemaakt dat het zo hoort. Of moet. Nee, je bent op de wereld om er een fantastische tijd te hebben. En niet omdat je geen hobbels tegen zal komen. Maar omdat je ieder moment, altijd en overal, kan aanvaarden en gebruiken om iets van jezelf te laten zien. Door te vertrouwen op wie je bent en wat je in huis hebt. En dat is mooi, omdat je iedere kans ziet en pakt om te ontdekken wat het is dat jij in je hebt. Omdat je weet dat ervaringen je rijker maken. 

(On-)voorwaardelijk

En dat is heel anders dan je constant proberen te verhouden ten opzichte van alles wat er is en speelt. Want dan wil je niet anders dan jezelf in een positie krijgen die je het gevoel geeft dat je ertoe doet of mag zijn. Dat is prima natuurlijk, maar je realiseert je vaak niet dat je je op deze manier afhankelijk maakt van je omstandigheden. En dat is jammer. Want zo kom je niet toe aan het zien van wat je kan brengen. Wat jij kan toevoegen, of kan laten zien. Om alles een beetje mooier, leuker, aantrekkelijker, inspirerender, of wat dan ook, te maken. En soms is die intentie er wel, maar denk je eerst aan een hoop voorwaarden te moeten voldoen. Om op jou manier de wereld een stukje mooier te maken. 

Flow

En dat is een heel groot misverstand. Want dan ben je continu bezig met de voorwaarden. En niet met de kwaliteiten die je in huis hebt. Die je nog mag ontdekken door ervaringen aan te gaan. Onvoorwaardelijk. Want dan zie je wat een hoop capaciteit je tot je beschikking hebt. En ik begrijp dat dit misschien verwarrend klinkt, maar stel jezelf maar eens voor wanneer je iets aan het doen bent wat je super leuk vindt. Wat je makkelijk afgaat en waar je energie van krijgt. Wat zet je dan allemaal in beweging op gebied van relaties, ruimte, kansen, openingen? Je ziet het vaak niet. Omdat je denkt dat het niet zoveel voorstelt. Omdat het voor jou een makkie is. Maar dat is juist omdat jij je op die manier kan laten zien. Op die manier zien mensen waarmee jij je onderscheidt. Dus vertrouw er maar op dat je gehoor mag geven aan deze gaven. Dat je zo energie opwekt, in plaats van offert ten gunste van voorwaarden waaraan jij wil, of moet, voldoen.

Inzicht, inspiratie, support?

Wanneer je kwetsbaar voelt, gebrek aan energie hebt, je afvraagt waarom je niet komt waar je wezen wil, of iets in die trant. Als je verlangt naar meer rust, meer persoonlijke vrijheid en kunnen doen waar je blij van wordt. Meer plezier. Meer energie. En je hebt misschien al van alles geprobeerd. Maar (nog) geen idee hoe je dit kan realiseren. Kan ik je inzicht geven. Een heel ander perspectief. Een waar je je nog niet eerder bewust van was. Maar voelt dat ie klopt. Meer weten?