Een wereld van verschil

We zijn niet op de wereld om zomaar iets te doen. We zijn op de wereld om er te ervaren wat het betekent om mens te zijn. Wat het betekent om je te ontwikkelen en laten zien op een plek waar ieder mens anders is. En dat klinkt vreemd, ik weet het, maar het brengt energie teweeg. Het brengt heel veel energie teweeg. Waardoor er van alles ontstaat dat we nooit hadden kunnen bewerkstelligen zónder elkaar. We zijn met elkaar om er het beste van te maken. En we kunnen daar, ieder voor zich, een steentje aan bijdragen. We zijn allemaal anders. En we hebben allemaal een schat aan capaciteit in ons waarmee we mooie, bijzondere en magische dingen kunnen verwezenlijken. Op alle fronten. En dat is ook wat we zouden moeten doen. 

Kracht putten

Maar we vallen over de verschillen. En we struikelen over dingen die we niet begrijpen en kunnen plaatsen. Daardoor kiezen we ervoor om met bedachte waarden en normen, regels, rituelen, of noem het maar, grip te krijgen op ons leven en dat van anderen. We willen zo graag begrijpen wat ons te doen staat, en wat maakt dat ons leven betekenis heeft. Dat we dat willen sturen en controleren. Maar we vergeten daardoor dat júíst de verschillen bedoeld zijn om onze krachten te kunnen bundelen. En dat alles en iedereen van waarde is om wie hij of zij is. Dat is niet te vangen of te begrijpen. Dat is een kwestie van vertrouwen. En inzien dat we elkaar dienen te supporten in plaats van de maat te nemen. Dat we elkaar moeten motiveren tevoorschijn te komen en te durven ontdekken wat je allemaal in je hebt om een verschil te maken. 

Jij weet beter

We zijn nu kampioen in het vergelijken, beoordelen en veroordelen van elkaar. Op basis van alle bedachte verhalen waarmee we elkaar inpakken. Hoe frustrerend is dat, wanneer je niet mag gaan voor hetgeen waar jij ten diepste in gelooft? Waar jij blij van wordt en energie van krijgt? Waarom is het dat mensen van alles nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze binnen de plaatjes passen? Of zetten zij zich hier op destructieve wijze tegen af? Omdat het ongelooflijk veel energie kost om te voldoen aan van alles behálve aan wie je werkelijk bent. En dat moet stoppen. Dat moet onmiddelijk stoppen. Omdat we op deze manier alles en iedereen uithollen. En op deze manier zoveel kostbare energie verspillen, dat we niet raar moeten opkijken dat we tegen moeilijkheden, obstakels en crises aanlopen in de wereld. Alles waar we nu mee te maken hebben. Omdat we onze energielekken proberen te dichten met middelen en manieren die onze verhalen, regels, normen, waarden en noem het maar, in stand houden. Dit blijft kostbare energie vreten. 

Natuurlijk

De enige weg die werkelijk verschil zal gaan maken, is terug naar je eigen natuur. Terug naar het vertrouwen op jezelf. Dat je er hoe dan ook toe doet en mag zijn. Zonder twijfel. En dat alles wat jou anders maakt van toegevoegde waarde is. Het verschil maakt. Er mag en er zelfs móét zijn. Omdat dit energie oplevert. Dit maakt dat alles en iedereen energie gaat opleveren. Waardoor de problematiek op individueel en maatschappelijk niveau als sneeuw voor de zon zal gaan verdwijnen. Dat is waar ik mij hard voor maak. Want als dit niet keert, blijft er weinig over om voor te leven.

Inspiratie, informatie & support

Met mijn kijk wil ik mensen laten weten en supporten dat er meer in zit dan je denkt. In welk licht je dit moet zien. En hoe je via deze weg verschil kan maken. In wie je bent en wat je doet. Meer weten? Nodig me uit voor een kop koffie.