Geven is een gave

Een leven zonder geven, is geen leven. Een leven waarin je moet laten zien wie je bent volgens normen en waarden, is niet de manier waarop je je leven ten volste leeft. Dit heet ‘overleven’. En dat is een manier van leven die gaat om gezien worden, om erkenning, bevestiging, en niks meer en niks minder. Je wil voelen dat je leeft, maar het ligt eraan of anderen het waarderen, of niet, wil je ook géven. En dit betekent niets meer en niets minder dan energieverspilling. Omdat je anderen iets van jezelf laat zien dat niet van harte gaat, maar op basis van wilskracht. En hiermee vraag je anderen hetzelfde te doen, omdat je anders niet meer in staat bent te zijn en doen. Dit betekent niet dat je ook niet meer kán zijn en doen, maar niet meer volgens de normen en waarden die gewaardeerd worden. 

Waarde

Stel je jezelf maar eens voor op je werk, waar het van belang lijkt op tijd te starten en lange dagen te maken. Wanneer mensen niet meer om zeven uur maar om elf uur beginnen, en niet meer stoppen om zes uur maar om vijf uur, is de norm vervaagd. En willen mensen dit niet meer geven omdat het niet gewaardeerd wordt. Dit is op heel veel fronten de mate waarop we leven, en zijn. We geven alleen als het waardering oplevert. En daarvoor offeren we onszelf, omdat niet wijzelf bepalen wat van waarde is, maar alles en iedereen om ons heen. 

Ervaren en ontdekken

De reden dat ik dit schrijf, is niet om dit te veroordelen, verre van, maar om duidelijk te maken dat je niet leeft zoals je zélf wil leven, maar je laat leven. Koste wat het kost. En dat doet alles en iedereen tekort. Omdat het energie kost om jezelf continue te moeten verhouden tot principes, denkbeelden, ideeën, waarden en normen die níks te maken hebben met wie je werkelijk bent en zijn kan. Maar je komt daar niet achter door te blijven doen wat je dénkt te moeten doen, en laten, om ertoe te doen en er te mogen zijn. Je ervaart en ontdekt hoe bijzonder je bent, en tot hoeveel meer je in staat bent, door gehoor te geven aan je diepste verlangen. Dit diepste verlangen is niet meer hoorbaar voor de meesten van ons. En daarom lijkt het totale onzin. 

Ruimte proeven

Wil je met een kritische, nieuwsgierige blik toch meer weten over wat ik hier zeg, probeer dan eens iets níet te doen waar je geen zin in hebt (maar wel denkt te moeten doen). Je ontdekt en ervaart dan direct de redenen die jou laten offeren en je energie helpen steken in iets wat niet over je ware ik gaat. Of over de ander. Maar gaat over de angst er niet meer toe te doen of er te mogen zijn. Probeer dit eens te pareren door iets anders te doen. Iets waar je wél zin in hebt, en waar je energie van krijgt. Je ontdekt en ervaart dan dat dit mogelijk is zonder dat er gebeurt waar je bang voor was. Hoe vaker je dit uitprobeert, hoe meer je ervaart wie je niet en wie je wél bent. Maar ook hoeveel meer ruimte je in kan nemen. Hoeveel makkelijker het is om jezelf te zijn. Hoeveel mooier het is wat jij kan geven wanneer je op je eigen en unieke wijze geeft. En dat is iets wat we als samenleving en als wereld nodig hebben. Omdat juist dit de wereld mooier maakt. Rijker, liefdevoller, wijzer. Er is plek voor alles en iedereen. Ervaar het maar.

Support

Heb je een levensvraag en zoek je inspiratie en begeleiding? Neem dan vooral contact met me op!