Het zit er dik in

We we zijn niet op de wereld om zomaar wat te doen. We zijn op de wereld om er iets moois van te maken. Iets moois in de zin dat je je leven kan leiden zoals jij dat van nature wil. En dat is heel anders dan hoe we nu leven. Want nu leven we volgens maatstaven die ons zijn aangeleerd en die zijn niet conform de wijze zoals het ooit bedoeld was. En dat klinkt nogal, maar ik leg het uit. Het is zo dat je als mens alles in huis hebt om een leven te kunnen leiden dat jou het gevoel geeft dat je er alles uit gehaald hebt wat erin zit. En dat je dankbaar bent voor het leven dat je geleid hebt. In de zin dat je wat hebt kunnen betekenen voor jezelf, voor anderen en voor de aarde. En dat is een heel mooi en waardevol gevoel. 

Leven of overleven

Op dit moment staan de meesten van ons in de overlevingsstand. En dat betekent dat je continue waakzaam bent en bedacht op reacties van anderen die jouw leven kunnen maken of breken. Dat is zeer energievretend. Dat kost zoveel energie, dat veel mensen zich genoodzaakt voelen om iets te doen om die energie aan te vullen. Omdat ze zich op die manier kunnen handhaven. Die manieren van energie aanvullen lopen uit van drank en drugs tot overmatig sporten en alles, maar dan ook alles, daartussenin. Sommige manieren zijn sociaal en maatschappelijk geaccepteerd, maar ook veel manieren niet. De grap is dat die manieren niet anders zijn dan de manieren die wel door de beugel zouden kunnen. En dat is nog niet alles, de manieren waarop we onszelf weer van wat energie denken te voorzien, zijn geen van allen belangrijk genoeg om een leven te leiden zoals je dat zou kunnen leiden. Omdat het surrogaatmiddelen zijn voor jouw gevoel van eigenwaarde. En dat weet je wanneer je niet meer in staat bent om te doen wat je doet om energie te krijgen. 

opwekken of lekken

Dat zegt genoeg, want dan merk je dat externe factoren belangrijk zijn voor jouw algehele gevoel van er mogen zijn en ertoe doen. Dit klinkt allemaal redelijk abstract en dat realiseer ik mij. En er zullen een hoop denken dat het bullshit is, omdat er zoveel wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken zijn die bevestigen hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld te sporten en gezond te eten. Maar ik leg het uit. Het is niet zo dat een goede en gezonde leefstijl je niet dienstbaar is waar het gaat om een energiek leven, maar we gebruiken deze wijze vaak om te voorkomen dat we leeglopen. Omdat we met veel te veel zaken bezig zijn die energie kosten. Daar zit ‘m de nuance. We zijn niet bezig met energie opwekken, maar met lekken dichten. En dat is waar ik iedereen voor wil waarschuwen. Want lekken dichten kost ook energie. En dan ben je dubbel zo ver van huis. Wanneer je denkt dingen te doen die jou helpen te kunnen blijven leven zoals je leeft, doe je aanspraak op de energie van anderen. Maar die anderen kunnen ook geen energie missen omdat ze vaak ook in de overlevingsstand staan. 

Verschil maken

We zijn niet op de wereld om energie te geven, maar om energie te krijgen. Wanneer je dat begrijpt, ga je hele andere dingen doen. Hele andere keuzes maken. Die jou niet helpen om je energie op peil te brengen of te houden, maar die energie leveren. Zodat jij in staat bent de dingen te doen die een verschil maken. En dat is van een andere orde. Want wanneer je daartoe instaat bent, ga je je werkelijk ontwikkelen zoals je bent. Zoals alleen jij bent, en niet conform de maatstaven in de maatschappij. En dat is bijzonder, omdat je dan in staat bent om hele mooie dingen te doen. Dingen waarvan je niet wist dat jij ze kon. Waar niet alleen jijzelf blij van wordt, maar anderen om je heen ook. Dat geeft een heel, maar dan ook heel, goed gevoel. En dat komt omdat je energie opwekt en deelt met anderen. Dat geeft vreugde en dat is iets wat we best wel kunnen gebruiken in deze tijd van overleven.

Sparren, support, of ervaren?