Kern of randvoorwaarden

Er zijn mensen in de wereld die denken dat het moet zoals het gaat en gaat zoals het moet. Maar deze mensen weten niet dat het de bedoeling is jezelf te zien in de dingen die je doet en de dingen die je laat. Je hebt een leven, en je leven geeft je alles om te ervaren en zien wie jij bent en zijn kan. Om te zien en ervaren dat je méér bent dan je dacht. En méér kan dan je denkt. 

Over leven

Door je eigen manier van leven, en je eigen manier van zijn en doen in dit leven, krijg je waardevolle inzichten in hoe het zijn kán en zijn mág. Op een manier die niet hoeft te geven wat nodig lijkt om te kunnen beheersen, maar om te beheersen wat niet nodig is. Namelijk controle krijgen over je leven. Door je leven proberen te begrijpen en te voorkomen wat niet nodig lijkt in je leven, en niet gewenst, voorkom je het beste wat je overkomen kan: je eigen groei en bloei. Je houdt jezelf kort op die manier en dat staat zo ver van de waarheid af dat het verwart, frustreert, vermoeit, beangstigt en pijn doet. Dit is geen manier van leven maar overleven. Oók als je probeert te begrijpen en doen wat juist nodig lijkt.

Ruimte maken

Wanneer je ervaren wil dat jij van waarde bent en geven kan op een manier die verschil maakt, in werk, leven en relaties, is het zaak dat je gaat toestaan hoe het gaan mág. Op een manier die past. Als een jasje. En hier gaat de schoen wringen omdat je dan alles los moet laten dat niets met jou te maken heeft, maar wel zo lijkt. Je hebt van alles aangeleerd en aangenomen. Bewust en onbewust. Deze principes, waarden en normen, maar ook verhalen en plaatjes, kleuren je leven waardoor je probeert te voldoen, of je af te zetten, aan deze materie. Hiermee bevestig je slechts waarin je gelooft. Wat je niet bevestigt, is dat jij en jouw leven van grote waarde zijn zoals ze zijn en geven kunnen. 

Ruimte geven

Iedere keer dat iets níet lijkt te gaan zoals het wél lijkt te horen, ontkracht je wat juist van waarde is en zijn kan. En daar komt de pijn, frustratie en woede vandaan. Niet van jouw leven, wie jij bent en wat je in huis hebt. En dat is wat meer en meer mensen mogen gaan zien. Omdat we elkaar, en wie we zijn en wat we doen, steeds kleiner maken. En elkaar op die manier steeds banger, bozer en verdrietiger. Uit deze emoties komen stappen voort die niet vanuit een diep vertrouwen komen, maar uit een idee of denkbeeld van hoe het zijn moet. Om een leven van waarde te hebben en waardevol te zijn. 

Aanstekelijk vervullen

En dat… maakt de wereld verre van mooier, omdat we niet vertrouwen op wie we zijn en wat we doen kunnen zoals bedoeld is. Namelijk jezelf geven op de manier die jou het beste lukt. Zonder moeite. Dan gééf je energie in plaats van dat je energie wegneemt. Van anderen of anders. Om jezelf beter en fijner te voelen. Niet omdat je dit niet al kan, maar omdat je een leegte voelt door niet te geven wie je zijn kan. Niks, maar dan ook niks, zal dat gat vullen zolang jij jezelf niet de ruimte gaat geven. Om op eigen en unieke wijze alleen díe dingen te doen die je kán en wíl geven. En anders niet. Dit maakt een wereld van verschil voor jou. Voor iedereen.