Lekker altijd & overal jezelf kunnen zijn

We zijn niet op de wereld om zomaar iets te doen. We zijn op de wereld om te ontdekken wie we zijn, en wat we in huis hebben om een verschil te maken. En dat is belangrijk, want wanneer we niet zien wat we kunnen om een verschil te maken, raken we van onszelf verwijderd. Dat is jammer. Voor iedereen. Omdat er zo potentie verloren gaat waar we een hoop moois door hadden kunnen ervaren. Dat is waar we nu teveel op stuklopen. We zijn teveel gefocust op resultaat dat ons moet helpen geloven dat we ertoe doen en mogen zijn. Maar dat zijn voorwaarden die ons niet dichterbij onze kern brengen, maar ons er juist verder vanaf houden. Wat een hoop narigheid veroorzaakt. 

Compensatiedrang

Omdat er energie verloren gaat, wordt er naar compensatie gezocht in alle vormen en maten. Die compensatie eist weer energie van anderen die het ook niet kunnen missen. En dat is in zekere zin dubbel verlies. Maar we zien het niet omdat we zijn gaan geloven in een hoop perfecte plaatjes, normen en waarden, en dat soort zaken, die passen bij een leven dat offers vraagt. Terwijl alles binnen je vermogen ligt om een leven te leiden dat meer recht doet aan wie je bent, en wat je aan potentie in huis hebt om gezien te worden en ertoe te doen. Maar door elkaar steeds te bevestigen in wie we zouden moeten zijn, en wat we zouden moeten doen om een mooi leven te kunnen hebben, bevestigen we juist de voorwaarden waar we in geloven. Voorwaarden die bedacht zijn en niet oorspronkelijk. Juist dat maakt mensen kwetsbaar omdat je, wanneer je gelooft in voorwaarden, je houvast buiten jezelf zoekt terwijl je van binnenuit kan realiseren waarnaar je op zoek bent. 

Onvoorwaardelijk zijn en doen

Dat klinkt misschien nogal abstract, maar ik leg het uit. Wanneer je erop vertrouwt dat je al bent wie je moet zijn en al kan doen wat je het liefste doet, ga je van binnenuit leven en creëer je een leven van overvloed. Want wanneer jij vol energie bent, trek je dingen van energie aan. Wanneer je gelooft in voorwaarden, offer je jezelf en het vertrouwen in jezelf om eerst iets te creëren om er te mogen zijn en ertoe te mogen doen. En iedere keer dat je iets voorwaardelijks doet, bevestig je eigenlijk dat je anders niet goed genoeg bent, niet gezien wordt of er niet toe doet. Dat maakt angstig, boos, gefrustreerd, verdrietig. Iedere keer weer. En dat is wat ik heel graag duidelijk wil maken aan mensen omdat het anders kan. Het is mogelijk om je altijd en overal jezelf te voelen zonder vrienden, familie, inkomen, of wat dan ook, te verliezen. Integendeel. Je trekt mensen aan die zich aangetrokken voelen door jouw energie. En die daardoor ook willen doen waar ze zelf blij van worden. Het werkt dus positief aanstekelijk als het ware. En dat is veel minder stressvol als keer op keer moeten voldoen aan veel voorwaarden. En die voorwaarden vallen je vaak niet eens op, omdat we het zo normaal zijn gaan vinden dat mensen je plaatjes in stand houden. En daar kom je achter wanneer je niet meer automatisch ‘ja’ zegt tegen zaken waar je eigenlijk geen behoefte meer aan hebt.

Sparren, support, zelf ervaren?