Leve je leven

In je leven ontmoet je mensen, en die mensen geven je de kans, of de mogelijkheid, iets van jezelf te ontdekken. Iets dat wat betekent, in de zin van een manier van zijn die daarvoor nog onbekend was voor je. Hierdoor ontdek je dus dat je meer bent, en in huis hebt, dan je dacht. Als je op deze manier naar je leven en de mensen om je heen kan kijken, weet je dat je leven je exact geeft wie je zijn kan. En wat je betekenen kan. Iedere keer weer. 

Uitdaging

Dat gaat wel gepaard met ups en downs. Dit is onvermijdelijk, omdat je deze beweging nodig hebt om door te gaan en verder te komen dan waar je was. Dat betekent groei en bloei. In mijn leven ben ik diverse keren tegen een muur op gelopen. En dat was verschrikkelijk op het moment zelf. De moed zakt je in de schoenen en je denkt dat het helemaal mis is. Met jezelf, je leven, je werk, je relatie(-s). Van die pijnlijke periodes die iedereen kent. Maar iedere keer kon ik aan vergelijkbare situaties ervaren in welke mate ik gegroeid was. Waardoor ik in kon zien dat die downs krachtiger maken. Dat juist een tegenslag je bewustmaakt van wie je denkt te zijn en wie je zijn kan. Een dieptepunt geeft je het gevoel dat de grond onder je voeten weggeslagen wordt. Dat heel je veilige haven aan gort is, maar juist dan ontdek je dat die veiligheid niet in zaken zit waaraan je je hebt vastgehouden. Integendeel. Veiligheid zit ‘m in de wijze waarop je kan putten uit je eigen krachtbron. Onvoorwaardelijk. Waar en wanneer dan ook. Juist doordat je bewust ervaart dat je overeind blijft wanneer de storm op z’n krachtigst is, weet je dat je sterker bent dan je ooit gedacht had. En dat bevestigt keer op keer dat je meer bent, en zijn kan, dan je dacht. Maar dit willen we niet zo zien omdat we denken dat dieptepunten voorkomen moeten worden, ze niet bij het leven horen. We zijn bang dat dieptepunten onze zwakheden blootleggen in plaats van onze kracht. Maar dit is juist niet zo. Integendeel. 

Return on energy

Als je dit wat meer op deze manier kan aanvaarden en ervaren, is het makkelijker om je leven te gaan benutten als instrument om meer en meer te ontdekken van wat je in huis hebt. Waar je verschil mee kan maken. Zo is het leven ook bedoeld. En als je hiermee durft te gaan spelen en te experimenteren, voel je weer dat je leeft. Dat je energie hebt, en geven kan aan alles en iedereen om je heen. En dat is iets anders dan jezelf staande proberen te houden om te voorkomen dat je de controle verliest over vriendschappen, materie, liefde, kennis etc etc. Want dan heb je ineens van alles nodig om je te kunnen handhaven. En dat kost energie. En vraagt energie van anderen. Waarom? Omdat je iets moet doen voorkomen wat niets te maken heeft met wie je werkelijk bent en zijn kan, maar alles met een plaatje, idee, principe of wat dan ook. Hiermee gaat het dus ook niet om de ander, maar om jezelf en wie jij denkt dat je zijn moet. Dit gaat ten koste van je vrijheid, onafhankelijkheid en vooral je kracht. Omdat je niet kan aanvaarden dat je leeft om je kracht te ontdekken, zodat je deze kan inzetten. Ten gunste van jezelf. Ten gunste van alles en iedereen. 

Roadtrip

Je bent niet zomaar op de wereld, maar je bent op de wereld omdat je van toegevoegde waarde bent. Omdat je de energie hebt een verschil te maken. En juist dat voelt waardevol. Als je dit niet als zodanig ervaren kan, of kan ontdekken, weet dan dat ik je hier met alle liefde bij wil helpen. Ik kan je de richting geven en je helpen zien wat je zien moet om deze weg te bewandelen. De manier waarop jij die doet en kan doen, is de jouwe. Iets dat je van binnen dondersgoed weet. Maar waarop je meer vertrouwen mag. Omdat het dat waard is.