Levensecht

Je hebt in je leven een hoop te maken met de grillen en grollen van anderen. Je doet mee, of je verzet je ertegen. Door je te laten beïnvloeden of triggeren. En dit leidt tot conflicten of tot het verenigen van belangen. Dat dit logisch lijkt, komt door de manier van kijken naar de wereld. Wanneer je de wereld beschouwt als een plek waar jij je moet manifesteren om gezien te worden, en erkend, dan heb je de wereld nodig om je staande te kunnen houden. Om je plek in te kunnen nemen. Kijk je naar de wereld als dé plek waar je kan ontdekken, ervaren en zien wie je bent en zijn kan, in alles wat je doet of laat, dan geef je de wereld het beste wat je geven kan. Omdat je focussen op je eigen groei, door ervaringen die je op kan doen in de wereld, altijd naar meer smaakt. Omdat het je een gevoel van waarde geeft en je van waarde helpt te geven. In tegenstelling tot de wereld nemen om te krijgen waar je recht op denkt te hebben. 

Return on energy

Het laatste is wat we om ons heen zien als de dominante manier van leven. En daarmee lijkt het ook de standaard. Maar dit is het niet, omdat deze manier van leven geen recht doet aan wie je zijn kan. En anderen niet helpt te geven wie ze zijn kunnen, maar zijn móéten, waardoor je energie misbruikt en niet tot nauwelijks oplevert. Dat zorgt voor uitputting op heel veel fronten. Iets wat we nu ervaren in onszelf, onze omgeving en de wereld buiten ons. Niks zal deze uitputtingsslag keren, behalve de weg die ons trouwer maakt aan onze eigen natuur. En dat zal veel problemen waar we nu mee kampen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. De reden hiervoor is dat we niet meer hoeven geven, of nemen, om te krijgen wat we dénken nodig te hebben, maar nooit de voldoening zal geven waarnaar we op zoek zijn. Jezelf kunnen zijn, doen en laten op je eigen en unieke wijze, levert je kansen en mogelijkheden die je helpen geven om te bewegen. Zonder moeite. En dit levert ontdekkingen op die je laten zien hoe krachtig je bent, en hoeveel meer je in je mars hebt dan je denkt. Dat levert energie op. Iets waarmee je andere mensen geeft wat zij op hun beurt nodig hebben om meer te doen waartoe zij in staat zijn. Dat geeft een diepe vervulling waar niks of niemand tegenop kan. 

Groeien en bloeien

Maar dit vraagt een totaal andere manier van leven. Een manier van leven die ons weliswaar op het lijf geschreven is, maar we vertrouwen er niet meer op. Voorwaarden en logica helpen ons de wereld te voorspellen, en ons leven te controleren, maar juist in het níet weten liggen de kansen en mogelijkheden te kunnen ontdekken wat we nog níet wisten. Toch is het stapje voor stapje mogelijk om een snelle wending te bewerkstelligen. Ieder stapje dat je trouwer wordt aan jezelf, wordt beloond met meer vertrouwen. Hierdoor durf je als vanzelf een volgend stapje te zetten. En een weg terug is er niet. Eenmaal ervaren dat je méér bent, kan en ruimte hebt dan je dacht, laat je niet meer geloven dat dit níet zo is. Dit is een wetmatigheid die bij het leven hoort. En het leven is er om je te laten groeien en bloeien. Wanneer je dit niet zo kan zien en ervaren, weet je nu dus dat dit komt omdat je je vasthoudt aan wetmatigheden die niet natuurlijk zijn, maar kunstmatig. En dat betekent dat je laat zien wat je dénkt te moeten laten zien, en niet wat je kán laten zien op basis van je capaciteit. Dat frustreert! Omdat het niet bevestigt wie je in de kern bent en zijn kan.

Schaven en schuren

Wil je met een heel ander perspectief kansen en mogelijkheden zien, in je werk of leven, neem dan vooral contact met me op.