Meer dan een getal

Je bent niet op de wereld omdat je iets te doen hebt voor anderen. Je hebt iets te doen voor jezelf. Je hebt een hele mooie missie te vervullen op deze wereld. Omdat je daartoe in staat bent. Je hebt een hoop in je mars waarmee je dingen kan verwezenlijken die je niet van tevoren weten kan. En die dingen zijn zo zinvol, dat niet alleen jij, maar ook anderen zullen opkijken van alles wat jij weet en kan.

€onsumptie

Dit klinkt misschien wat lastig. Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat je je leven anders ziet. Meer als een tijd die je te besteden hebt. Zinvol, nuttig, plezierig, succesvol, liefdevol, gezond,… Voor jezelf en anderen. Voor onderdak en brood op de plank. Voor nu en in de toekomst. En tijd is geld. En bepaalt een hoop van de keuzes die je maakt. Niet alleen dat. Je keuzevrijheid is ook van invloed op wie je denkt dat je bent en op wat je te doen hebt. Dat is jammer. Want daarmee laat je externe factoren bepalend zijn. Hoe jij je leven consumeren kan. 

Stap voor stap

Je kan tijd en geld ook anders zien. Bijvoorbeeld dat tijd je gegeven is om te ontdekken wie jij bent en waar jij energie van krijgt. Dat je de tijd hebt om ervaringen op te doen. Om al doende te groeien en bloeien.Op jouw eigen en unieke wijze. En te ervaren dat je in jouw leven precies krijgt wat je nodig hebt. In de vorm van mensen, kansen, hobbels, maar ook geld. Niet om je leven te kunnen consumeren, maar om je te kunnen laten zien aan de buitenwereld. Niet om een bepaalde status te verwerven, maar om verschil te maken. En om stappen te zetten. Een leven lang. 

Afschrijven

Vanmorgen had ik een boeiend gesprek met een vijftiger. Een geweldig iemand vol talent. Maar deze persoon zou graag jonger zijn. Omdat zij ervaart dat een jongere generatie haar plek in de organisatie waar ze werkt, gaat innemen. Confronterend. Zij ziet dit als een einde. „Je hebt de kans gehad om je waar te maken, maar nu is het een kwestie van langzaam uitrollen naar het einde.” Ja, als je werk ziet als manier om iemand te kunnen zijn, als middel om iets te betekenen en te verdienen wat je nodig hebt, is dit pijnlijk. Berichten in de media bevestigen haar gevoel. „In deze tijd wil je niet zonder werk komen als vijftiger. Zeker niet wanneer je je gezin moet onderhouden.” 

Opleven

Wanneer tijd en geld je zo in hun greep hebben en je je kwetsbaar voelt, ervaar je weinig vrijheid en onafhankelijkheid. Ruimte. Dit is bepalend voor je (re-)acties. Vanuit haar kwetsbaar voelen, durft bovenstaande vrouw niet onnodig confrontaties op haar werk aan te gaan. Uit angst om haar job te verliezen. Wanneer ons gesprek gaat over zaken die haar interesseren en haar energie geven, leeft ze helemaal op. Ik zie dat ze meer ruimte inneemt. Haar stem wordt helderder, haar ogen spreken, haar houding sterker. En ze kan heel mooi verwoorden wat ze wil. Wat ze zou doen als ze zich niet afhankelijk zou voelen van tijd en geld. Haar energie is aanstekelijk. Het maakt haar jonger. Ik zeg dat ik het jammer vind dat ze zich afhankelijk maakt van tijd en geld. Dat ze zich klein houdt. Uit angst. Haar doen en laten vergelijkt, beoordeelt en veroordeelt met haar (jongere) collega’s. En zichzelf, maar óók haar collega’s daarmee tekort doet. 

Ervaringen rijker

Wanneer je bang bent en je afhankelijk voelt van dingen buiten jezelf, voel je je kwetsbaar. Je houd je vast aan principes, verhalen en dat soort zaken, om je minder kwetsbaar, of juist sterker, te voelen. Maar dan blijf je bestaan ten opzichte van mensen, van dingen, van situaties. En als daar iets in verandert, ga je wankelen. Dat kost een hoop energie. Van jou. Maar óók van anderen. Wanneer je meer durft te vertrouwen op wie je bent en wat je kan, middels de mensen en kansen die je op je pad krijgt, hoef je alleen maar te zijn. Omdat je dan steeds op het juiste moment de dingen doet die je doen moet. Ervaart dat je het kan. Zelfs meer en beter dan je dacht. Maar de angst om niet te weten wat er komen gaat, maakt dat we onszelf onnodig vastzetten. En blijven herhalen waar we in zijn gaan geloven. Zo kom je niet toe aan ervaringen die je laten voelen dat je leeft. Dat je het leven kan genieten. 

Krachtbron

Wanneer de vrouw haar idee over leeftijd, en van betekenis kunnen zijn, zou loslaten, en zou gaan doen wat ze graag wil doen, ervaart ze ruimte. Krijgt ze energie. Voelt ze zich sterker. Op die manier laat ze zien wie ze is. In al haar doen en laten. In plaats van dat ze haar angst en frustratie laat zien. Dat brengt andere ervaringen met zich mee. En ja die kunnen spannend zijn. Maar je ervaart een hoop kracht. In jou. En in het leven. Dat wil ze wel ervaren! Hoe kan ze haar belemmerende ideeën loslaten? 

Doen!

Wil jij je ook minder kwetsbaar voelen? Andere ervaringen opdoen dan die je kent? Maar weet je niet hoe? Maak een afspraak met me. Voor inzicht, inspiratie en support. Zodat jij verschil gaat maken!