Ontdek wat je in je mars hebt

Je bent niet op de wereld om zomaar iets te doen. Je bent op de wereld om er je beste tijd ooit te hebben. Wanneer je op de aarde ‘jouw beste tijd ooit’ hebt, betekent dat niet iets in de trant van een lekker lui leven en permanent vakantie. Dat is niet de bedoeling. ‘Je beste leven ooit’ betekent iets heel anders. Omdat je een goed leven kan hebben, maar ‘het beste leven’ betekent dat je al je potentie benut hebt. En hebt ondervonden hoeveel jij in huis hebt om de wereld er op jouw manier een stukje mooier mee te maken. Dat is heel bijzonder, omdat je dan een leven hebt gehad waar je heel veel voldoening uit gehaald hebt. Omdat je intens geleefd hebt. Met pieken en dalen. Die horen erbij wil je ontdekken wat jij in je mars hebt. En dat is bijzonder. Als je weet te leven op een manier die recht doet aan jouw capaciteit, dan leef je je leven op een manier die energie oplevert. Terwijl je wanneer je leeft ten gunste van de plaatjes, de waarden en de normen, je energie inlevert. Dat is het verschil. 

Ont-dekken

Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden door heel anders te gaan leven. Door me niet meer te laten leiden door de ideeën op basis van vergelijken, beoordelen en veroordelen, want dat is waar je ego een kei in is, maar op basis van m’n diepste verlangen. De truc is, is om dingen te doen die je leuk vindt en waar je blij van wordt. Die dingen leveren energie op en dan krijg je aanmoediging en support om hierop te blijven vertrouwen. Dit te blijven doen. En dat klinkt mooi en aantrekkelijk, maar het is lastig om je te ontworstelen aan de gevestigde ideeën die we met zijn allen bedacht hebben. De voorwaarden die belangrijk gevonden worden om ertoe te mogen doen en zijn. En dat is waar heel veel mensen in gevangen zitten. Dat komt ook omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit en elkaar steeds blijft aanspreken op die ideeën zodat deze als waarheid gezien worden. En om daaruit te stappen, heb je moed nodig. Moed om andere keuzes te maken en schijnveiligheid los te laten. Veiligheid die je nodig dacht te hebben voor je bestaan. En dat is moeilijk voor veel mensen. Wanneer je weet wat je hebt, durf je niet zo snel je vastigheid op te geven voor iets wat je nog niet kent. Maar ik geloofde zo in een leven dat het anders kan, dat ik dat heel, maar dan ook heel, graag wilde uitproberen. Voor mezelf, maar zeker ook voor anderen. Want als we elkaar klein blijven houden, terwijl ieder van ons een schat aan potentie in zich heeft, wordt de wereld er niet per definitie leuker op. 

Lekker jezelf

Als je maar een klein deeltje van jezelf kan verwezenlijken, raak je gefrustreerd. Als je steeds maar weer moet ploeteren voor een bestaan zoals je denkt te moeten bestaan, raak je boos, bang of verdrietig. Dat heeft nare consequenties. Omdat die manier van leven heel veel energie kost. Van jou en van iedereen. En die tekorten moeten aangevuld worden. Maar wanneer er te weinig mensen doen waar ze energie van krijgen, vormen zich nare problemen onder mensen. Zoals armoede, verslaving, criminaliteit, ziekten, en dat soort zaken. Het is nu een feit dat er al veel mensen ontdekken dat het anders kan. Dat je ook kan leven zonder je vast te houden aan alle veiligheden die je denkt te hebben. En dat levert een hele andere dynamiek op. Omdat je daardoor de ruimte krijgt te ontdekken wat er nog meer is. Wat je niet ontdek wanneer je je laat leiden door de angst voor tekorten. Je kan dan ontdekken wat je allemaal in huis hebt om je leven te verwezenlijk op een manier waar jij je blij en goed bij voelt. Omdat je precies kan zijn wie je bent en precies die dingen kan die je moet doen. Op zo’n manier dat je opvalt en het verschil maakt. Dat is elke keer weer heel bijzonder om te ervaren. En om een voorbeeld te geven, je denkt dat wat je geleerd hebt hetgeen is waar je je bestaan mee moet opbouwen, maar je hebt veel meer in huis dan dat. Vaak zijn dat de dingen die je zelf niet eens doorhebt. Omdat het voor jou zó normaal is en zó eenvoudig, dat je eraan twijfelt of het wel bijzonder is. We zijn zo opgevoed dat je éérst heel hard moet werken en leren vóórdat je ergens goed in bent en er mag zijn. Maar dat is niet zo. Natuurlijk is het handig om je bepaalde dingen eigen te maken, maar er zijn ook zoveel dingen die je gewoon kan. Omdat je het op de een of andere manier weet. En daar kom je pas achter wanneer je het idee dat je éérst hard moet werken om iets te kunnen, durft los te laten. Dan komt er ruimte. En krijg je kansen om met je natuurlijke gaven aan de slag te gaan. Dat is echt heel mooi om te ontdekken.

Sparren, support, of zelf ervaren?

Er is geen recept om mee te geven hoe je dat moet aanpakken. Omdat er niemand hetzelfde is. Dat is misschien iets wat je je vooral moet realiseren. Het is namelijk niet zo dat je wat jij kan, en wat jou bijzonder maakt, kan meten aan iets of iemand.
[contact-form-7 id=”4″ title=”Contactformulier 1″]