Opvallen of omvallen

Je bent niet op de wereld om maar wat te doen. Je bent op de wereld omdat je een schat aan capaciteit in huis hebt. Je ontdekt, ervaart en ziet dit niet wanneer je blijft doen wat je doet. Omdat het je lijkt te geven wat je denkt nodig te hebben. Maar juist dit heeft niks te maken met je capaciteit. Dit heeft alles te maken met de zaken, principes, ideeën, normen en waarden, of noem het maar, waarin je bent gaan geloven. Bewust dan wel onbewust. Je ontleent hier je houvast aan omwille van je bestaan en bestaansrecht. En dat is niet zo raar omdat iedereen om je heen hetzelfde doet. Misschien in een ander jasje, maar de onderliggende drijfveren zijn hetzelfde. 

Voorwaarden

We hebben van jongs af aan geleerd dat we éérst dit dán dat mogen, moeten, of kunnen. Ons zijn en doen is heel voorwaardelijk geworden. En wat we doen en laten, lijkt logisch in deze context, maar wat we continu doen, is iets geven (in welke vorm dan ook) om te krijgen. Bevestiging of erkenning er te mogen zijn en ertoe te doen. Misschien denk je dat dit flauwekul is. Dan daag ik je uit om eens níet te doen wat je wél denkt te moeten doen. Niet van harte, maar op wilskracht. En dan eens al de emoties, gevoelens en gedachten die je gewaarwordt onder de loep te nemen. Eerlijk. Waar ben je bang voor? Wat denk je te verliezen, of kwijt te raken? In hoeverre zegt dit iets over jou of de ander? 

Los komen

Ik verklap je nu al dat het allemaal om jou zal gaan. Hoe mooi je intenties ook zijn, je gebruikt de ander/ het andere om jezelf te kunnen blijven verhouden, te kunnen zijn en doen zoals het in jouw optiek lijkt te horen. Logisch is. Dit is geen verwijt of oordeel, maar bedoeld als inzicht om je bewust te worden van je acties en reacties op je omgeving. Zodat je kan opmerken hoe afhankelijk dit je maakt van alles en iedereen om je heen. En kwetsbaar. Het goede nieuws is dat het anders kan. Dat je je hier vrij van kan maken, en onafhankelijk kan zijn plus doen op je eigen en unieke manier. Simpelweg door je natuur te volgen en je te verhouden tot je eigen leven. Wat resulteert in een veel krachtiger bestaan. Dat komt omdat je niet meer voor ideeën, principes of normen en waarden gaat staan, maar voor wie jíj bent en zijn kan. Voor alles wat je in huis hebt en waarmee je een verschil kan maken. Omdat dit kan en zo bedoeld is. 

Verrijking

Het lastige van trouwer worden aan jezelf, is dat je vertrouwen moet zien te krijgen en blijven houden. Vooral op de momenten dat je niet weet wat er komen gaat. Wat het leven je gaat brengen. Tegelijkertijd ontdek en ervaar je juist op die momenten dat het leven je veel meer geeft dan je denkt. Hoopt. Dat maakt dat je steeds weer een nieuwe stap trouwer durft te worden aan jezelf. En het is verrassend dat steeds niet gebeurd waar je eerder bang voor was, en waardoor je je dus feitelijk keer op keer hebt laten beperken. Je kan je misschien wel voorstellen hoe krachtig het moet voelen als je je over heel veel zaken niet meer druk hoeft te maken. En je veel meer ruimte ervaart om te kunnen doen en laten op de manier zoals jij dit wil en kan. Waar en wanneer dan ook. Wat anderen daar ook van denken. Goud waard.

Op weg

Wil jij je veel vrijer en onafhankelijker bewegen en voelen in jouw leven? Ontdekken wie je bent en wat je in huis hebt, en hoe je hiermee het verschil kan maken? Zonder moeite? Ik kan je op weg helpen. Neem contact met me op om kennis te maken, of een afspraak in te plannen.