Over zien en gezien worden

Je bent niet op de wereld omdat je maar wat te doen hebt. Omdat je het belangrijk vindt om goed te wonen, lekker te leven en je tegoed te kunnen doen aan plezierige ervaringen. Van vakanties tot mooie kunstwerken maken bijvoorbeeld. Het is namelijk zo dat je een hele hoop in je hebt waar je het verschil mee kan maken. Een hóóp verschil. En niet in de zin dat je iets moet doen en laten zien dat beter is, of belangrijker, of succesvoller dan wat anderen doen. Daarmee houd je jezelf en anderen onder de maat. Want dan besta je ten opzichte van anders en anderen, en daar valt of staat het dan ook mee. 

Geven wie je bent

Nee. Verschil maken, houdt in dat je de dingen precies doet zoals jij ze wíl doen, en wannéér jij ze wil doen. En daarom doe je het met hart en ziel, óf niet. Wanneer je jezelf toestaat op deze manier in het leven te staan, ga je ineens dingen laten zien die je niet voor mogelijk hield. En niet omdat je niet vertrouwde op je kunnen, maar omdat je het niet hebt laten zien. Omdat het niet paste in de kaders van een hoop mensen. En daardoor heb je het maar gelaten. Omdat je bang was niet gezien te worden, of er niet toe te doen. 

De bekende weg

Dat is waarom heel veel mensen voor paden kiezen die al vaker belopen zijn. Die beproefd lijken en die een hoop veiligheid lijken te geven. Maar let op! Wat er dan gebeurt, is dat je deze paden in stand houdt en niet op zoek gaat naar weggetjes die veel mooier zijn. En veel meer helpen ervaren waartoe je op de wereld bent. Die jou precies díe kansen geven die je nodig hebt om tot groei en bloei te komen. En die weggetjes lijken dan een utopie, of niet de bedoeling te zijn. 

(On-)voorwaardelijk doordenkertje

Daarmee ontneem je niet alleen jezelf de kans om je capaciteit te ontdekken, en te delen wat je in huis hebt, maar ook anderen om hetzelfde te doen. Omdat je dan keer op keer bevestigt dat je jezelf alleen mag laten zien onder bepaalde omstandigheden en voorwaarden. Zodat het net lijkt alsof je niet bestaat als je het anders doet, of anders bent. En dat betekent dat je dat onbewust ook tegen anderen zegt. Doordat je laat zien wat al gedaan wordt en bent zoals er al zijn. Maar wanneer je niet het verschil laat zien, kan verschil er ook niet zijn.

Geïnteresseerd, of meer weten?

Laat je zien, of horen!
[contact-form-7 id=”4″ title=”Contactformulier 1″]