Please stop!

Je bent niet op de wereld om te pleasen, maar om jezelf ten volste te laten zien. Hoe moet je dit zien? Eigenlijk heel simpel. Wanneer je het anderen naar de zin probeert te maken, op welke manier dan ook, gaat het niet om de ander, maar om jou. 

Mooi gezegd

Laatst kwam mijn dochter bij me. Ze had zúlke leuke kleren gezien. Moest ze écht hebben. Maar ze vond het zó zielig. We hadden de laatste tijd al veel moeten aangeschaffen, en dan haar bestelling daar bovenop… Ik zei haar dat het lief en sociaal van haar is, maar we helemaal niet zielig zijn. Best voor haar wensen openstaan. “Maar jullie werken al zo hard, betalen al zoveel. Dat vind ik zo zielig.” Ik zei met een knipoog: “Wij zijn niet zielig. Verre van. Dit gaat niet om ons, maar om jou. Jij bent bang dat je bestelling wordt afgewezen.” Ze schoot voluit in de lach. 

Uit de weg

Op de werkvloer zie ik het ook. Je trouw blijven inzetten voor je leidinggevende. Ook al kan je je niet vinden in de weg die ingeslagen wordt. Al eerder gebleken dat linksom niet brengt wat rechtsom wel brengt. Of andersom. Maar oké, de manager zal het wel beter weten. Met een zucht, gooi je het roer maar weer om. De vraagtekens die je hebt, maak je niet kenbaar. Dit gaat ook niet om de leidinggevende. Zijn of haar capaciteit en inzicht. Maar om de vrees dat jij, jouw mening, idee, inzicht, er niet toe doet. 

Show

Het jammere is dat je op deze manier vaak in stand houdt waar je bang voor bent. Je denkt dat je je sociaal, meegaand, trouw, betrokken, of wat ook toont. Maar je onthoudt jezelf en de ander een hoop om vooruit te komen. Ervaringen op te doen. Te schaven en te schuren. Daarnaast leg je de kracht bij iemand anders en dat maakt je onnodig kwetsbaar. 

Ballen

Herken je dit? Bij jezelf, in je relatie, op je werk. Zou je wel meer van jezelf willen laten zien, in plaats van te laten zien wat anderen van je willen zien (denk je)? Weet je niet hoe? Ik geef inzicht, inspiratie en support. Wedden dat niemand meer om je heen kan!