Schuren is goed

Beleven

Je hebt een leven om jezelf te helpen zien en doen wie je bent. En daar bedoel ik dit mee, je kan in je leven ervaringen koesteren. Mooie en minder mooie. Ervaringen helpen je namelijk zien wie je bent en wat je in huis hebt, mits je weet hoe je dan kijken moet. We hebben mensen om ons heen die een manier van zijn en doen hebben en ons geven wat we nodig hebben. Al lijkt dit niet altijd zo. Ik heb onlangs een heftige ervaring opgedaan waardoor ik ontdekte dat ik meer kon laten zien dan ik dacht. Het bood me namelijk de kans een enorme aantijging te incasseren die me een paar jaar terug op mijn grondvesten had doen schudden. En dit is niet leuk om te ervaren, want laten we eerlijk zijn, het is veel leuker om pret te hebben met anderen dat te schaven en schuren. Maar zonder kansen als deze, kom je ook niet tot ontdekkingen waar je wijzer van wordt. Die je helpen om weer een stap te kunnen zetten. En daarom vertel ik hierover. 

Spiegel

Veel mensen zien reacties van anderen als een bevestiging van, of een aanval op het eigen bestaansrecht. Hierbij draait het niet om de ander, maar om wat de ander met ze doet. En dit bepaalt de reactie. Dit is een gemiste kans, in de zin dat je hierdoor niet verder kijkt dan je eigen manier van denken. Want wat bepaalt of iets bevestigend is, of een aanval, heeft te maken met het beeld dat je hebt van jezelf. Dit gaat niet om wie je werkelijk bent en wie je werkelijk zijn kan. Omdat je vanuit dat perspectief in diep vertrouwen bent, geen bevestiging nodig hebt en niet geraakt kan worden. Voor mij was dit een pijnlijke, maar wel uiterst bijzondere ervaring omdat dit krachtig voelde. Heel krachtig. Omdat je jezelf kan zijn en blijven en van daaruit kan kiezen hoe je wil reageren. In plaats vanuit pijn uit te halen, of je terug te trekken. Al naar gelang hetgeen waar je goede ervaringen mee hebt opgedaan. 

Prachtig krachtig

Het is nu eenmaal zo dat je iets te doen hebt in je leven. Je mag iets geven waarvan jij het meeste geven kan. Maar om dit te kunnen geven, is het nodig dat je sterk genoeg bent. Maar wanneer je constant twijfelt aan je eigen leven, en je eigen kunnen, ervaar je niet dat je een hele groeistuip hebt gehad. Plus een groeisprong hebt gemaakt. Die bewustwording helpt je doen wat je het liefste doet en beste kan. En dat mag. Kan. En is zelfs de bedoeling. Je gaat dan ervaren hoe mooi alles in elkaar grijpt. Hoe bijzonder de kansen zijn die jij krijgt, en die weer anders van aard zijn dan de kansen van anderen. Dat is zo uniek. We willen onze waarheden naast elkaar leggen, maar daar doen we ons leven en dat van anderen tekort mee. 

Zien en ervaren

Dus zie jezelf maar eens voor je wanneer er iets niet leek te gaan zoals het moest. Dacht je. En wat je daar wijzer door bent geworden zonder dat je er erg in had. Deze manier van kijken, helpt je door zure appels heen te bijten. Om de vruchten te plukken, en te kunnen geven wat je in huis hebt. En dit is wie je bent, en wat je kan doen om verschil te maken.
Meer weten? Sparren? Of even schuren? Neem contact op.