Trouw aan jezelf doe je voor iedereen

We zijn niet op de wereld om zomaar iets te doen. We zijn op de wereld om het er goed te hebben. Op een manier die niet alleen onszelf blij maakt, maar ook anderen. En dat is belangrijk. Wanneer je het goed hebt ten koste van anderen, iedereen daar de prijs voor betaalt. En dat is wat nu gaande is. Veel mensen doen zich tegoed aan van alles en nog wat. Van onschuldige zaken tot heftige dingen. Dat kost de wereld een enorme prijs. Een die we met z’n allen moeten betalen. En dat is niet nodig wanneer je weet dat je het ook heel goed kan hebben ten gúnste van alles en iedereen. 

Energie geven of nemen

Dat klinkt misschien nogal truttig, maar als je je realiseert dat wanneer jij doet wat je het liefste doet, je energie krijgt, blij wordt en de wereld aankan. En je daarmee bijdraagt aan de energie in de wereld. Wanneer jij dingen doet die jou energie kosten, in welke vorm dan ook, dan komt die energie bij anderen vandaan. Snap je. En dat gaat dus ten koste van anderen. Het klinkt eenvoudig, en dat is het in zekere zin ook, maar we zijn teveel gaan geloven in allerlei voorwaarden waaraan we moeten voldoen. En dat maakt dat we verwikkeld zijn in systemen, plaatjes, kaders, of noem het maar, die ons weghouden van wie we eigenlijk zijn. En wat we eigenlijk willen, namelijk onszelf zijn en ertoe doen. En de grap is, we zijn er al en doen er al toe. Dus een hoop energie gaat al verloren om onszelf te confirmeren aan alles en iedereen. Omdat we denken dat het moet en hoort. Als voorwaarde om er te mogen zijn en toe te doen. Probeer maar eens toe te geven aan wat je werkelijk wil en je zal alle bezwaren tegenkomen die je ervan weghouden. Dat moet veranderen, want alleen zo krijgen we de wereld en onszelf weer op orde. 

Vertrouwen

En ja, dat klinkt nogal. Maar het is zo. Als we onszelf en anderen onder druk blijven zetten en energie vreten in plaats van opleveren, hebben we steeds meer nodig om overeind te blijven. En dat moet stoppen. Dat moet simpelweg ophouden. En dat kan ook. We willen allemaal hetzelfde. En toch zijn er maar weinig die trouw durven zijn en blijven aan zichzelf. Terwijl trouw blijven aan jezelf onze natuur is. We durven nauwelijks meer op onszelf te vertrouwen, omdat we liever blijven struggelen om te behouden wat we nu hebben. Daar houden we niet alleen onszelf, maar alles en iedereen klein mee. Omdat je vol capaciteiten zit die er op deze manier niet uitkomen. Terwijl je als je trouw bent aan jezelf, niets of niemand om je heen kan. Er niks gebeurt waar je bang voor bent. Je komt niet in de goot, je raakt geen mensen kwijt. Integendeel juist. Je doet ertoe en maakt het verschil. Dat is de winst die je hebt als je doet wat je het liefste wil. Dus ja, ook al wil je een hele dag op de bank liggen met thee en Netflix. Doe het maar! Heb je geen zin om naar een afspraak te gaan? Cancellen die hap. En nee, je blijft niet bankhangen. Je bent niet asociaal aan het worden, want op de momenten dat je iets gedaan moet krijgen, doe je alles om het voor elkaar te krijgen. Alleen met een veel groter gemak. En met een kwalitatief veel hogere output dan wanneer je het op de automatische piloot doet, omdat het nu eenmaal moet en hoort. 

Natuurlijk zijn

En wie wil er nou maar half leven en minder dan een fractie van z’n capaciteit benutten in het leven? Hoe zonde is dat? Deze manier van leven is een kunst, en zorgt voor een hoop verrassingen die de wereld een stuk mooier kleuren. Je gaat de mensen om je heen heel anders benaderen, omdat je weet dat ze een hoop te bieden hebben. Wie het ook is. Omdat je het iedereen gunt om te laten zien wie hij is. Op een manier die alleen maar zichtbaar wordt wanneer iemand trouw is aan zichzelf. Dan pas zie je de ware aard, in plaats van een aangeleerde manier van leven die lijkt te werken. En ja, de bijvangst is een mooiere wereld. In de breedste zin van het woord. Omdat er zo meer en meer energie vrijkomt, in plaats van met z’n allen een hoop energie te verbruiken om het leefbaar te houden. Wat zich uit in overmatige consumptie. Met alle fysieke en psychische klachten van dien. Want je maakt gebruik van energie van anderen die het niet kunnen missen. 

Lekker doen

En dat klinkt misschien wat cru, maar denk hier maar eens over na. En kom vooral bij me wanneer je hier meer over wil weten, of wil sparren. Want het is belangrijk om meer en meer bewust te worden van waar je mee bezig bent en waarom. En wat je aan prachtkansen laat liggen.