Is jezelf zijn, en doen wat je doen wil, niet egoïstisch?

Integendeel. Jezelf zijn, betekent dat je de ruimte hebt om te kunnen zijn en doen op je eigen en unieke manier. Onvoorwaardelijk. Je geeft jezelf, in de dingen die je doet en laat, om te bewegen. Dit geeft energie.
Níet jezelf zijn daarentegen, betekent dat je doet wie je dénkt te moeten zijn. Voor de buitenwereld. Om een bestaan/ bestaansrecht te hebben. Heel voorwaardelijk. Je geeft jezelf, in de dingen die je doet en laat, om te krijgen. Namelijk erkenning of bevestiging. Dit kost energie. Van jou en anderen.
Door jezelf te zijn, neem je verantwoordelijkheid voor wie je bent en zijn kan. Door niet jezelf te zijn, houd je de ideeën, normen, waarden of principes in stand waarin je (on-)bewust gelooft. Ook voor anderen. En je bent meer dan dat, en anderen óók!

Moet werk je passie zijn?

Nee. Daarmee beoordeel en veroordeel je werk. Hier doe je werk tekort mee. Werk is een kans, of mogelijkheid, om te zien, ontdekken en ervaren wat je in huis hebt. Wanneer werk je niet lijkt te geven wat je ervan verwacht, of je kan er niet in kwijt wat je kwijt wil, is er iets anders gaande. Je hebt je dan afhankelijk gemaakt van je werk. En werk moet jou iets geven, bijvoorbeeld financiële zekerheid, status, zingeving. Daarmee is het een voorwaarde geworden voor jouw bestaan en bestaansrecht. Dat kost energie en maakt kwetsbaar. Werk zien als kans of mogelijkheid om jezelf te zien, ontdekken en ervaren, levert energie. En als je je dan niet meer kwijt kan in je werk, is dat een kans of mogelijkheid om een nieuwe stap te zetten. Dat heet groei.

Waarom staan er geen prijzen, referenties of werk op de website?

Inmiddels heb ik heel veel support-gesprekken gehad, inzicht gegeven en een heleboel communicatiemiddelen ontworpen en gemaakt. Voor unieke personen en bedrijven, met dito vragen en wensen. Wat ik lever, is maatwerk. Stel me je vraag en ik laat je zonder omhaal weten óf ik je kan helpen, waarmee, hoe en wat het prijskaartje is. In mijn werk (en daarbuiten) geef ik alleen het allerbeste van mezelf. Omdat ik het belangrijk vind dat ik er blij van word en energie van krijg. Om jou van waarde te kunnen geven. Blijk ik de plank misgeslagen te hebben, dan betaal je niet. Of krijg je je geld terug. Óf het voor jou van waarde is, weet jij zelf het best. Daarom deel ik referenties en werk niet op de site. Omdat het niks zegt over wat ik betekend heb voor de ander, of kan betekenen voor jou. En schijnveiligheid past niet bij mijn werk, of wat ik wil bereiken met mijn werk. Integendeel!

Kan je altijd en overal jezelf zijn?

Zeker. Niet dat dit altijd even makkelijk zal zijn. Maar wanneer je weet wie je wel en wie je niet bent, heb je altijd de keuze of je reageert op je emoties, of vertrouwen hebt in het moment. Wanneer je emoties hoog zijn, is je ruimte klein en ervaar je weinig kansen en mogelijkheden. Wanneer je in vertrouwen kan blijven, ervaar je dit wel, en zul je altijd zien dat je de capaciteit hebt om te dealen met wat is in het moment.

Hoe weet je wie je wel en wie je niet bent?

Je bent, en kan, meer dan je denkt. En je bent niet zomaar op de wereld. Om bijvoorbeeld hard te bikkelen om je boodschappen te kunnen blijven doen en een dak boven je hoofd te hebben. Van jou is er maar één! Hierop vertrouwen, stelt je in staat om van binnen naar buiten te leven. Ofwel je overgeven aan je leven/ het moment, zodat je in alles wat je doet/ laat, ziet, ontdekt en ervaart hoeveel meer je doen kan dan je denkt. Met meer gemakt. En meer ruimte. Je dan voelt dat je leeft!
Je kan ook leven door jezelf, en wat je doet, te vergelijken, beoordelen en veroordelen door je continue te verhouden tot anderen. Daar valt of staat het dan ook mee. Dit kost energie. Een boel. Je geeft namelijk om te krijgen. Dus doe je de dingen die kloppen met de ideeën, principes, waarden en normen waar jij houvast aan ontleent. Bewust dan wel onbewust. Dit gaat niet over wie jij werkelijk bent of zijn kan, of anderen zijn (kunnen), maar om dat wat je graag bevestigd wil zien: je houvast. Dit is meer overleven.

Werk je om te leven, of leef je om te werken?

Als mens heb je een hoop capaciteit in huis. Geef je jezelf om te krijgen (salaris of status bijvoorbeeld), dan laat je in je werk zien waarvan je denkt dat dit gewaardeerd wordt. Dat is maar een klein deel van jezelf en ook nog eens heel voorwaardelijk. Dat maakt kwetsbaar omdat je je hiermee afhankelijk maakt van je buitenwereld. Geef je jezelf om te bewegen (om te ontwikkelen, groeien of bijvoorbeeld verschil te maken) dan zie je werk als kans of mogelijkheid om wie jij bent en wat je in huis hebt, zichtbaar te kunnen maken middels je werk. Onvoorwaardelijk. In het eerste geval kost het je energie om je te laten zien zoals je denkt dat dit van je verwacht wordt. In het tweede geval levert het energie omdat je jezelf geeft zoals je dat nu eenmaal kan. Zonder schroom.

Als iets geen geld oplevert, is het dan wel van waarde?

Om te ontdekken en ervaren dat je meer bent en kan dan je denkt, is het belangrijk om te weten wie je wél en wie je níet bent. Om trouwer te kunnen worden aan wie je bent, is het belangrijk je los te maken van beperkende ideeën waaraan je je vasthoudt. Soms is het nodig om de focus op geld los te laten. Zodat je erachter kan komen wat je doen wil en kan zonder je te hoeven confirmeren. Dat is lastig wanneer je inkomen en bezit leidend hebt gemaakt voor je bestaan(-srecht). Maar vrij kunnen zijn en doen wie je bent, maakt zo krachtig dat eenmaal gaan staan voor wat je doen wil, en doen kan, zonder moeite gaat opleveren wat je nodig hebt. Onvoorwaardelijk.

Hoe kom je erachter wat je missie is?

Niemand is zomaar op deze wereld. Iedereen heeft bestaansrecht en een reden van bestaan. Hier onvoorwaardelijk op vertrouwen, is belangrijk om trouwer te kunnen worden aan wie je bent (en dus niet aan wie je dénkt te moeten zijn). Trouwer worden aan jezelf geeft je de ruimte om te doen en laten op je eigen en unieke manier. Wie jij bent en zijn kan, wordt zo steeds meer zichtbaar in je leven, werk en relatie(s). Hoe trouwer je aan jezelf bent, des te hoger de kwaliteit van alles wat je doet en laat. Om dat het onvoorwaardelijk is wat je doet en doen kan. En dat kost simpelweg geen energie, maar levert energie op. Dat voelt heel erg aangenaam, zoals je je misschien kan voorstellen. Je ziet dan beter wat nodig is geweest in je leven om trouwer te kunnen worden aan jezelf, waardoor je verlangen helderder wordt. Er vallen puzzelstukjes in elkaar.

Hoe kan jij de missie van iemand anders weten?

Ik heb een gadget 😉 Ofwel ik kan met engelen communiceren. Ik noem ze mijn supportteam. Zij supporten mij. Ook in het trouw worden, zijn en blijven aan mezelf. Hierdoor kan ik bij informatie komen waar ik anders niet bij kan. En deze info kan ik delen zonder deze eerst in twijfel te trekken. Als deze missie de persoon in kwestie raakt, wakkert dit een diep verlangen aan wat motiveert en stimuleert om trouwer te worden aan zichzelf. Dat geeft waardevolle ervaringen en verhoogt het welzijn van iedereen. Inderdaad, omdat het een hoop energie oplevert!

Iedereen moet toch weleens dingen doen die niet leuk zijn?!

Het lijkt erbij te horen dat je eerst moet ploeteren en offeren om iets te bereiken dat de moeite waard lijkt. De nuance zit ‘m in het volgende: doe je wat je doet voorwaardelijk of onvoorwaardelijk? Doe je wat je doet om iets voor terug te krijgen, zodat jij bevestigd of erkend wordt? Of geef je om te bewegen? Gaat het erom dat je ruimte hebt, en ruimte geeft, om het beste van jezelf te geven om van toegevoegde waarde te kunnen zijn? Het een geeft energie en het ander kost energie. Meer dan je denkt!