Het begint met een idee

Jezelf zijn, het klinkt zo eenvoudig, maar is het niet. Dat is waar ik nog het meest van op keek toen ik deze weg insloeg. Trouwer aan jezelf worden, stappen naar jezelf toe zetten, je begrijpt pas wat dit inhoudt, wanneer je ermee gaat experimenteren. Maar waarom zou je het eigenlijk doen? Van de gebaande paden afwijken en iets nieuws uitproberen? Voor mij was dat nieuwsgierigheid. En een verlangen. Omdat ik mijn leven lang al geboeid ben waar het gaat om mensen. Wat ze doen en waarom. Daarnaast kan ik zo genieten van mensen die hun eigenheid laten zien. Vrij en onafhankelijk. En van mooie, bijzondere dingen waartoe mensen in staat zijn. Dat je ziet, en voelt, hoeveel energie, liefde, kracht of wijsheid in iets gestopt is. Prachtig vind ik dat. Hoe bewuster ikzelf in het leven kwam te staan, des te duidelijker het voor me werd dat jezelf zijn iets krachtigs moet zijn. Iets dat wie mensen zijn, en wat ze kunnen doen, eruit laat springen. Positief. Het brengt beweging. Maar hoe zit dat?

Wie ben je

Wanneer je jezelf wil zijn, of trouw wil blijven aan wie je bent en zijn kan, moet je weten wie je níet bent. Maar hoe kom je daarachter? We kennen allemaal wel van die situaties dat je iets denkt te moeten doen, maar dit eigenlijk niet wil. Als je de keuze had. Bijvoorbeeld naar een verjaardag van een goede vriend, terwijl je liever een avondje thuis bent. Of achter je bureau er een to-do-lijst doorheen jassen voor je werk, terwijl je nul inspiratie hebt. Je zet je erover heen. Of knalt door op wilskracht. Dit zijn kansen! Mogelijkheden om trouwer te worden aan jezelf. Wees je bewust van je reactie op iets dat je eigenlijk niet wil (je er overheen zetten, op wilskracht verder) en vraag jezelf wat je eigenlijk wil/ het liefste wil. En doe dat. En daar begint het circus. “Kan ik NIET maken om die verjaardag te skippen! Hij komt ook altijd op mijn verjaardag. Als ik niet kom, denkt ie vast dat ik ‘m niet belangrijk vind. Straks vindt ie mij niet meer aardig…. Kom op niet zo slap, als je er bent, vind je het vast hartstikke gezellig.” Je hoofd slaat op hol. Stress in je lijf. Emoties steken de kop op. En dan is het de kunst om jezelf de ruimte te geven te kiezen voor wat je het liefste doet. Of laat. Onvoorwaardelijk. Want wat in je hoofd en lijf gebeurt, heeft niks te maken met wie je bent of zijn kan, maar alles met overtuigingen. Wanneer je jezelf toestaat te doen wat je op dat moment het liefste doet, geef je gehoor aan je eigen natuur in plaats van dat je die platwalst. En alleen dan ontdek je dat er niks van dat alles wat je in je hoofd had gehaald, gebeurt. Integendeel. En dat is 1-0 voor jezelf. Extra ruimte die je niet dacht te hebben. Dat smaakt naar meer. Op deze manier bewust experimenteren, helpt je om te ontdekken en ervaren wie je dénkt te zijn en werkelijk zíjn kan. En wat voor een verschil dit maakt in hoe je je voelt. Wat afhankelijk en kwetsbaar voelt, en wat sterk en krachtig maakt.

De Ruimte

Zo ontdek je stap voor stap hoe je jezelf de ruimte kan geven. Om meer jezelf te kunnen zijn. En hoe prettig dit voelt. Vaak denken we dat het egoïstisch is om voor jezelf te kiezen en niet voor het grotere geheel. Maar dit is niet zo. Door jezelf de ruimte te geven, geef je anderen ook de ruimte. Je laat namelijk een overtuiging los waar je geen energie meer in hoeft te steken. Wanneer jij je vrij voelt om iets wel of niet te doen, geef je anderen ook die vrijheid. En de ruimte hebben om jezelf te zijn, betekent dat je op je eigen manier iets doen kan. Zoals jij dat wil en niet meer zoals jij dacht het te moeten doen. Hoe fijn is dat! Toen je het nog dácht te moeten doen, zat daar nog een (on)bewuste angst achter. Door jezelf de ruimte te geven en te ontdekken dat niet gebeurt waar je bang voor was, groeit je vertrouwen. Kortom: je wordt trouwer aan jezelf door jezelf de ruimte te geven. Je laat een angst los en het vertrouwen groeit. Omdat wanneer je trouwer aan jezelf wordt, juist niet gebeurt waar je bang voor was. Om dit te kunnen ontdekken en ervaren, dien je dus wel een angst los te laten door iets niet te doen waar je wel in geloofde. En dit maakt deze weg lastig. Anders had je het wel eerder gedaan!

Sneeuwbaleffect

Trouwer worden aan jezelf wordt steeds fijner. Het is steeds makkelijker en verleidelijker om jezelf te zijn. Omdat het blijkt te kunnen. Onvoorwaardelijk. In je doen en laten, zie je dat je minder nodig hebt om jezelf te kunnen zijn en je goed te voelen. Ook een fijne bijkomstigheid in tijden van overconsumptie met milieu issues tot gevolg. Maar in alles wat je doet, zie je nóg een belangrijk verschil. Het is namelijk van grotere waarde! Door de ruimte te hebben de dingen op je eigen en unieke manier te doen (of laten!) steek je de energie in zaken die voor jou van belang zijn. En niet omdat je je wil verzekeren van bijvoorbeeld vriendschap, inkomen, aanzien of materie, maar omdat dit simpelweg je natuur is! Je hebt namelijk een boel in huis. Een hoop capaciteit. En dit ontdek, zie en ervaar je door het in je doen en laten te stoppen. Zo geef je van waarde. Dat voelt heel waardevol. Dit heeft aantrekkingskracht. Inspireert. Spreekt aan. Waardoor je beweging veroorzaakt met je doen en laten. Of je het nou wil of niet. Maar het is nu eenmaal waard dat alles wat je energie geeft, groeit! Je ruimte, jezelf, je doen en laten, de waarde die je geeft.

Beweging

Je leven wordt zo anders. En dat moet ook. Wanneer je in voorwaarden gelooft, en je hieraan vast wil blijven houden, omdat het veiliger lijkt en voelt, ervaar je de pijn van frustratie. Met alle emoties van dien. Je verhoud je namelijk continue ten opzichte van de ander(-en). Door te vergelijken, beoordelen en veroordelen. Om zo je positie te kunnen bereiken en te handhaven. En een weg te banen. Naar een ideaal toekomstperspectief. Dichtbij en ver weg.
Trouwer worden aan jezelf, lukt alleen wanneer je voorwaarden los durft te laten. Dat betekent ook iets voor je toekomstperspectief. Dat moet je ook los durven laten… Deze weg vraagt je op jezelf, maar óók op je leven te vertrouwen. Erop te vertrouwen dat het leven je alles geeft om te kunnen groeien en bloeien. In de vorm van mensen, kansen en mogelijkheden. Altijd en overal. Onvoorwaardelijk. Dit doet ook weleens pijn. Zeker! Maar niet omdat je niet je capaciteit gebruikt. En ontdekt dat je veel meer in huis hebt dan je denkt. Maar je hebt nu eenmaal ervaringen nodig om te kunnen ontdekken wie je zijn kan en wat je doen kan. Zonder dat je dit wist. Door zo naar jezelf, je omgeving en je leven te kunnen kijken, ervaar je de waarde hiervan. Dat maakt dat je eigen leven waardevol is. Omdat het je juist helpt alles uit jezelf en je leven te halen. En het beste van jezelf te geven. Je steeds, en duurzaam, krachtiger maakt. Waar je continue moeten verhouden tot anderen, en je moeten confirmeren aan anderen, juist afhankelijk en kwetsbaar maakt. Ik zeg, reden genoeg om trouwer te gaan worden aan jezelf!